Medicinsk fotvård

Fotvården kommer att vara öppen måndag till onsdag från och med 1/5 2019

Jag tar bort förhårdnader, liktornar, behandlar nagel och fotsvamp, förebygger nageltrång, vårtor m.m. Som sista moment smörjer jag in och masserar fötterna. Är utbildad inom medicinsk fotvård på Sundsvalls Vårdhögskola. En fotvårdsbehandling tar cirka en timme och kostar 540:-  Gudruns Fotvårdsklinik finns på Lövholmsvägen 38,  Piteå. Boka tid på telefonnr: 0911-37047 eller email: info@gudrunsfotvard.se. På hemsidan www.gudrunsfotvard.se kan du läsa mer!
 

                   
Vanliga fotproblem och vad de beror på

Förhårdnader och liktornar

En förhårdnad uppstår på grund av ett tryck som kan vara från skon eller själva uppbyggnaden av foten eller tårna. Har man t.ex. trampat ner övre fotvalvet så blir det ett felaktigt tryck som gör att kroppen skyddar sig mot trycket genom att bilda hård hud. Tar man inte bort området med hård hud så bildas till sist en hornhudsstapp (liktorn) där trycket är som störst. Hornhudstappen är ofta mörk till färgen och ser ut som en vass konspets. Denna tagg kan gå ner ända till nerver och blodkärl och ömmar och smärtar väldigt.

Torr och sprickig hud

Torr hud kan bero på många olika orsaker. Foteksem kan vara en orsak och ibland är det ärftliga faktorer som spelar in. Ofta får många mera torr hud på sommaren då man går i hällösa skor. Vissa kvinnor kan få ökad torr och sprickig hud då de kommer i klimakteriet. Djupa, ibland blödande hälsprickor kan bli besvärligt och kräver noggrann skötsel för att läka. A och O vid torr hud är att fila fötterna regelbundet och smörja in dem med någon bra fotsalva. 

Nagelsvamp, fotsvamp och vårtvirus

Båda typerna av svamp och vårtvirus smittar så det gäller att vara försiktigt då man besöker badhus och gymnastiklokaler.

Nagelsvamp yttrar sig så att nageln blir ofta tjock och missfärgad. Svampangreppet som finns på nagelbädden under nageln ser ut som gulaktig gegga och luktar unket. Ibland kan nageln släppa delvis eller helt från nagelbädden. Det finns olika preparat mot nagelsvamp, både receptfria och och på recept. Behandlingen kan bli långvarig då nagelsvamp kan vara svårt att bli av med. Vid svåra fall bör läkare kontaktas.

Fotsvamp börjar ofta mellan tårna där huden kliar och flagnar. Det är viktigt att torka ordentligt torrt mellan tårna och ofta byta till rena strumpor så inte svampen får fortsatt fäste i en fuktig miljö där den trivs bäst. Det finns bra preparat att köpa på apoteket och ofta ger behandlingen snabbt resultat. I svårare fall kan svampen sprida sig under hela foten men det är inte så vanligt.

Vårtor är smittsamt och kan ibland vara svårt att skilja från en liktorn eftersom vårtan ofta döljs av en förhårdnad. Om man tar bort den hårda huden ovanpå ser man att en vårta har ett blomkålsliknande utseende med små svarta prickar i. De små svarta prickarna är små blodkärl som på grund av tryck har trängts upp till ytan. Det finns flera olika sätt att ta bort vårtor på. Det finns vårtmedel som man penslar på. Då är det viktigt att tänka på att sätta över ett tättslutande plåster över för att få det så syretätt som möjligt. Andra mer effektiva metoder är att frysa bort eller ta bort vårtan med laser.

Nageltrång

Nageltrång uppstår ofta genom att man har klippt nageln fel. Man ska klippa nageln rakt av och inte runda neråt på sidorna. Vissa människor är födda med s.k. kupade naglar och kan ha besvär med återkommande nageltrång. Vid en fotvårdsbehandling så tunnas bl.a. nageln ut mitt på för att sidorna ska plana ut något. Det finns olika sätt man som fotvårdare kan göra för förebygga att nageln inte växer ner i sidorna.

Det här är de vanligaste problemen som kan uppstå med fötterna. Tveka inte att söka hjälp om du har ont i fötterna av olika anledningar.

 

Gudruns Fotvård & Hälsoklinik
Lövholmsvägen 38
94139 Piteå
Tfn. 0911-37047
E-mail: info@anglastugan.se


 


Kontakt

Änglastugan

Lövholmsvägen 38 94139 Piteå

0911-37047
070-2226532


Livets nycklar går ej att köpas för pengar
utan fås gratis genom livserfarenhet!